Home arrow Nieuws Nederlands
Mongolia Websites
The Hovsgol GEF/World Bank launched their new website. It contains lot's of information on the area of Hovsgol and the research that is being carried out there.
You can see it yourself at hovsgolecology.org.
powered_by.png, 1 kB
Nieuws Nederlands
Programma Bezoek Prins en Prinses aan Mongolie PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Thursday, 25 May 2006

Bron: koninklijk huis


Zoals gemeld op 11 april jl. wonen Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima maandag 12 en dinsdag 13 juni namens Hare Majesteit de Koningin in Bangkok de viering bij van het 60-jarig ambtsjubileum van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand.

Aansluitend, van woensdag 14 tot en met zondag 18 juni, brengt het Prinselijk paar een officieel bezoek aan Mongolië, dat dit jaar zijn 800-jarig bestaan viert.

De Prins en Prinses zijn in Bangkok aanwezig bij de officiële feestelijkheden die de Thaise regering ter gelegenheid van het ambtsjubileum van de Koning organiseert. De viering, op verschillende locaties in de Thaise hoofdstad, wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van een groot aantal buitenlandse vorstenhuizen en regeringen.

Het Prinselijk paar bezoekt Mongolië op uitnodiging van de Mongoolse regering, ter gelegenheid van 800-jarig bestaan van de Mongoolse staat.

Programma van het bezoek aan Mongolië:

Woensdag 14 juni
18.00   Aankomst van de Prins en Prinses op Chinggis Khaan International Airport in Ulaanbaatar.

Donderdag 15 juni
09.15   Bezoek aan de burgemeester van Ulaanbaatar.
10.00   Bezoek aan het parlement.
13.15   Bezoek aan Xacbank, actief op het gebied van microkrediet.
15.30   Bezoek aan Museum of National History.
16.30   Gesprek met Mongoolse studenten.

Vrijdag 16 juni
09.00   Bezoek aan het Gandaan Klooster.
11.00   Bijwonen van mini-Nadaam.
16.00   Bezoek aan Hustai Nationaal Park, met overnachting in ger-kamp.

Zaterdag 17 juni
08.30   Paardrijrit in de omgeving van het ger-kamp.
12.15   Bezoek aan traditionele ger-gemeenschap in de Hustai Park Buffer Zone.
16.20   Ontmoeting met Nederlandse Gemeenschap en Mongoolse oud-studenten in Nederland.
19.00   Officieel diner, aangeboden door de President van Mongolië, N. Enkhbayar.

Zondag 18 juni
10.30   Vertrek van de Prins en Prinses naar Nederland. Write Comment (0 Comments)
Majestueus Mongolië - Reizen in een betoverend land PDF Print E-mail
Contributed by Yura Baljinnyam   
Saturday, 20 May 2006
Een impressie van een insider: Yura Baljinnyam vertelt over zijn moederland Mongolie.

Waarom reizen mensen? Wat zoeken ze duizenden kilometers ver van hun geboorteland? Is er die wens andere mensen en culturen te leren kennen? Nieuwe horizons te ontdekken? In Mongolië kunt u dat allemaal en wordt reizen tot haar essentie teruggebracht.

Reizen in Mongolië betekent immers avontuurlijk reizen. Je reist in een land met indrukwekkende landschappen: groene heuvels, immense steppen, kristalheldere meren, uitgestrekte woestijnen en altijd die strakke, eindeloze, blauwe hemel. Mongolië is waarlijk een van de meest onbekende en betoverende landen van de wereld. Mongolië is het ideale reisland voor wandelaars, natuurliefhebbers, vissers en bergbeklimmers, Maar ook voor hen met belangstelling voor geschiedenis en vooral ook archeologie.

Op tal van plaatsen in Mongolië begeeft u zich meerdere eeuwen terug in de tijd. Het reizen door het land wordt met talrijke unieke en onvergelijkelijke ervaringen en indrukken beloont. Een reis die men niet licht zal vergeten naar een land waar u uw hart aan zult verpanden!

De toeristische potentie van dit enorm grote, vrijwel volledig ongerepte, land is uniek. Naast de ervaring van onaangeraakte natuur met al haar schoonheid en onmetelijke verten ontmoet u eenvoudige Mongoolse mensen met gevoel voor het dagelijkse leven en de grote geschiedenis van dit volk. Oude tradities van duizenden jaren worden hier in ere gehouden. De voor de meeste Europeanen onvoorstelbare grootte van het land met zijn extreem lage inwonersaantal, het weer, de natuurlijke omstandigheden en gebrek aan infrastructuur vereisen een goede planning en voorbereiding van de reis. Een reis die gewoonweg niet zonder gids kan. Een Mongoolse gids met kennis van de zeden en gewoonten van het land, die de mooiste plekken kent, maar ook perfect Nederlands spreekt.

Mongolië is het ideale reisland voor wandelaars, natuurliefhebbers, vissers en bergbeklimmers, Maar ook voor hen met belangstelling voor geschiedenis en vooral ook archeologie. Op tal van plaatsen in Mongolië begeeft u zich meerdere eeuwen terug in de tijd. Het reizen door het land wordt met talrijke unieke en onvergelijkelijke ervaringen en indrukken beloont. Een reis die men niet licht zal vergeten naar een land waar u uw hart aan zult verpanden!

Reeds enkele kilometers achter de stadsgrens van de hoofdstad Ulaanbaatar zal de reiziger van de Europese civilisatie afscheid nemen en zich moeten instellen op ieder denkbare “verrassing” . Alleen wie de kleinere en niet zelden ook grotere problemen van het Mongoolse dagelijks leven rustig en kalm accepteert, zal dit land ondergaan, zoals het werkelijk is. Bij de landtours zijn de autowegen, meestal eenvoudige natuurpisten, komt u tijdens soms urenlang durende ritten vaak geen ander voertuig of mens tegen. Hier geen massatoerisme en platgetreden paden, maar rust en uitgestrekt natuurschoon.

Een bezoek aan een eenzaam in de steppe staande jurte (ger) geeft een blijvende indruk van de Mongoolse gastvrjheid. Iedere reiziger krijgt daar de mogelijkheid te rusten. Mongoolse melkthee, airag (kumis), melkproducten enz. worden aangeboden. Voor vele Mongolen, die met hun veekudden eenzaam op de afgelegen verre steppen leven, zijn zulke bezoeken sinds eeuwen bijna de enige afwisseling in een monotoon bestaan. Ook vandaagde dag, in een tijd van globalisering en internet, hoopt men van de gast belangwekkend nieuws en informatie uit de ‘verre wereld’ te weten komen.

Mongolië is één van de laatst overgebleven landen ter wereld waar de natuur echt ongerept is. Gieren, marmotten en wolven leven hier nog ongestoord in het wild. Hier en daar hebben nomadenfamilies met hun vee een kamp opgeslagen. U zult zeker de gelegenheid krijgen kennis te maken met deze nomaden en hun leefomgeving. De Groene Route voert u langs adembenemende berglandschappen, rivieren, meren en over de enorme steppen en graslanden van Noordwest Mongolië. U moet zich voorbereiden op een ruwe tocht, grotendeels over karrensporen. U riest in onzenoersterke Russische 4-wheeldrive minibusjes of jeeps. Onderweg worden er natuurlijk regelmatig fotostops gemaakt. In verband met bijvoorbeeld de weeromstandigheden moeten de chauffeurs soms afwijken van de geplande route.

Onvergelijkbaar is de Mongoolse natuur. Ze toont haar majestueuze pracht in ongekende, niet vermoedde verschijningsvormen. Een reis door Mongolië is een belevenis voor het leven.

Kom en beleef majestueus Mongolië!

Geschreven door: Yura Baljinnyam


Write Comment (0 Comments)
Mongolie in Beeld voor Beeld festival in Juni PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Sunday, 30 April 2006
Donderdag 8 juni:Beeld voor Beeld festival/Mongolië
Nederlandse première: Kiran over Mongolia

De jonge Kazak Kuma keert terug naar het afgelegen berggebied van zijn voorvaders en treedt in de voetsporen van zijn grootvader die vroeger een adelaarstrainer was. In extreem westelijk Mongolië vervult hij zijn droom om zijn eigen adelaar te vangen en te trainen. Onder toezicht van de locale adelaarstrainer Khairatkhan leert Kuma niet alleen hoe adelaars te trainen, maar leert hij ook over zijn eigen mensen en cultuur. De Kazakken van Mongolië hebben 70 jaar geïsoleerd van de westerse beschaving geleefd, achter het ijzeren gordijn van het Russische communisme. Ironisch genoeg zijn deze Kazakken er beter in geslaagd om hun cultuur te bewaren dan de Kazakken in Kazachstan, die grotendeels "gerussificeerd" zijn. Het doel van deze film is om de Kazakse cultuur van Mongolië vast te leggen nu de grenzen van het land geopend zijn voor de wereld na de val van het communisme.

Joseph Spaid (USA) / Mongolië / 2005 / 86 minuten / Engels ondertiteld

20.30 uur Tropentheater Kleine Zaal € 7,-; CJP, 65+, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas € 5,-Write Comment (1 Comments)
Prins Willem Alexander en Prinses Máxima bezoeken Mongolië in Juni 2006 PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Wednesday, 12 April 2006

Het koninklijk huis bericht:

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima wonen in juni namens Hare Majesteit de Koningin de viering bij van het 60-jarig ambtsjubileum van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Aansluitend brengen de Prins en Prinses een officieel bezoek aan Mongolië, dat dit jaar zijn 800-jarig bestaan viert.

De Prins en Prinses zijn maandag 12 en dinsdag 13 juni in Bangkok aanwezig bij de officiële feestelijkheden die de Thaise regering ter gelegenheid van het ambtsjubileum van de Koning organiseert. De viering, op verschillende locaties in de Thaise hoofdstad,  wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van een groot aantal buitenlandse vorstenhuizen en regeringen. In januari 2004 vergezelde de Prins van Oranje de Koningin tijdens haar staatsbezoek aan Thailand.

Het prinselijk paar bezoekt van woensdag 14 tot en met zondag 18 juni Mongolië, op uitnodiging van de Mongoolse regering, in het kader van het 800-jarig bestaan van de Mongoolse staat. In 1206 werden de verschillende Mongoolse stammen voor het eerst verenigd. Het meeste contact tussen Nederland en Mongolië vindt plaats in het kader van ontwikkelingssamenwerking, met name gericht op het milieu. Nederland ondersteunt onder meer het behoud van het Hustai Nuruu-steppegebied en de herintroductie van het Przewalski-paard.

Write Comment (0 Comments)
Nieuwe VSO Vrijwilliger in Mongolie PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Sunday, 09 April 2006
Sinds Februari 2006 is er een nieuwe VSO vrijwilliger actief in Mongolie. Zijn naam is Maarten Stoffels en op maartenstoffels.vso-stories.net houdt hij zijn belevenissen bij:

Na een voorspoedige reis ben ik aangekomen in Ulaanbaatar (UB), met een landing net toen de zon opkwam. Een mooi begin. Je ziet dan een soort maanlandschap: leeg voor wat betreft mensen en bomen.
Er was ook meteen al opvallend nieuws, met support vanuit Belgie:
Het begon allemaal met de aankomst van Amer, de man die voor de Belgische regering een grote subsidie voorbereidt en straks ook uitvoert. Hij heeft deze week een serie gesprekken gevoerd op hoog niveau, tot aan de minister van gezondheidszorg en de minister president aan toe. Ook de Belgische ambassadeur was een paar dagen aanwezig, overgekomen uit Peking. Er gaat een grote som geld naar mijn ziekenhuis. We hebben deze week elke avond samen gegeten, telkens met andere mensen erbij met als doel om de subsidie zo glad mogelijk uit te kunnen voeren. Dat al dat geld naar dit ene ziekenhuis gaat is puur toeval, maar betekent wel dat we in de komende twee jaar veel meer mogelijkheden zullen hebben om te veranderen. De helft van het geld wordt besteed aan apparatuur (tot zelfs een CT scan aan toe), de andere helft aan opleidingen die voor het grootste deel door Belgische artsen zullen worden gegeven. Formeel heb ik er niets mee te maken, maar in de praktijk zal ik er wel bij betrokken zijn. Amer gaat vandaag weer naar huis, maar zal de komende twee jaar regelmatig terug komen.
Write Comment (0 Comments)
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Results 1 - 13 of 15