Home

Login

Search Mongolia

Latest comments

Mongolian from Natio...
oops. obviously we didnt attend neither....sorry for this si...
More...
By admin

Mongolian from Natio...
The headline says Princeton but the story says Stanford. The...
More...
By old friend

Malaysia warned of d...
Dear Sir, These 3 sites will explain my urgency for your p...
More...
By guruchell

Now Online...

No Users Online
Nieuws Nederlands
Naar Mongolie op plantaardige olie PDF Print E-mail
Sunday, 12 February 2006
Fotograaf Jeroen Nooter en beeldend kunstenaar Sara Nuytemans zijn afgelopen zomer met een oude vrachtwagen naar Mongolië gereden. Deze Hanomag uit 1968 heeft de hele afstand van 11.711 km op 100% plantaardige olie gefunctioneerd. Het werd een drie maanden durende reis door de landen Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan en Mongolië. De truck liep op zonnebloemolie, koolzaadolie en maïsolie, al naar gelang wat plaatselijk voorhanden was.

Het reisdoel Mongolië is niet zomaar gekozen: de winters zijn er door recente klimaatveranderingen extra streng en er is een continu probleem met de energievoorziening. Het idee is om op een duurzame wijze bij te dragen aan de energievoorziening van dit land door ter plekke de teelt van gewassen waaruit energie kan worden gewonnen te stimuleren. In het noorden van Mongolië liggen grote oppervlaktes landbouwgrond braak. In vroeger tijden werden deze door Rusland geëxploiteerd, maar tegenwoordig hebben ze geen landbouwkundige functie meer. Koolzaad en zonnebloemen kunnen er goed worden geteeld. Uit deze gewassen kan dan plaatselijk de olie worden gewonnen voor bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit. De pulp die overblijft is kant-en-klaar, voedselrijk veevoer. Deze reis werd zo een manier om Mongolië positiever op de kaart te zetten zonder een negatieve bijdrage te leveren aan haar klimaatgerelateerde problemen.

Filmhuis Den Haag
Read more...
 
Fotoboek ‘Mongolia’ PDF Print E-mail
Thursday, 02 February 2006
In samenwerking met het Consulaat van Mongolië in Amsterdam heeft fotograaf Marco van Duyvendijk (1974) een zomer en winter lang gewerkt aan een fotoserie over Mongolië. De fotograaf zich vooral gericht op de inwoners van het land. Zo is een beeld ontstaan van de huidige Mongoolse samenleving, waarbij de historische, sociale en culturele aspecten van het land aan bod komen. Door de directe werkwijze van de fotograaf geeft de fotoserie een persoonlijke en intieme kijk op Mongolië. Van Duyvendijk toont een land in ontwikkeling: het worstelt het met de nasleep van de Communistische periode, maar richt zich ook op met vernieuwde interesses en voorkeuren. Zo is het land sterk verbonden met de boeddhistische spiritualiteit en worden de banden met andere Aziatische landen aangehaald. Tegelijkertijd worden eeuwenoude Mongoolse tradities in ere gehouden met een onvoorwaardelijke toewijding. Deze verscheidenheid van invloeden, de nog zichtbare herinneringen aan voorgaande periodes in de Mongoolse geschiedenis en de ontwikkeling van jongeren in een nieuwe maatschappij vormen de leidraad van het fotoproject. Van de kunsten van de slangenmeisjes tot de vervallen buitenwijken van Ulaan Baatar. Van de Kazachse adelaarjagers in West-Mongolië tot de alternatieve jongerencultuur in Ulaan Baatar. Van de sereniteit en devotie van de kindmonniken in de Boeddhistische kloosters tot de rauwe realiteit van de zware industrie en mijnbouw. Zo ontvouwt zich langzaam een gelaagd beeld van het hedendaagse Mongolië. Het fotoproject is in 2005 in de Melkweg Galerie te Amsterdam geëxposeerd. Verschillende series zijn gepubliceerd in de Volkskrant. Verkrijgbaar bij Shop Mongolia
 
Fotoboek ‘Mongolia’
96 pagina’s
70 kleurenfoto’s
Tekst: Engels
Hardcover
ISBN 90-8546-035-2
 
Mongools eten PDF Print E-mail
Thursday, 19 January 2006

De Mongoolse keuken wordt wel omschreven als elementair. Sinds de Mongoolse maatschappij traditioneel uit rondtrekkende veehouders bestaat is er weinig akkerbouw en zodoende worden weinig groenten en andere gewassen gebruikt in de bereiding. Maar als je dan bedenkt wat een buitengewone diversiteit Mongolië heeft aan gerechten met melk- en vleesproducten, wordt het opeens toch interessant!

Een grote verscheidenheid vleessoorten wordt op alle denkbare wijzen bereidt. Er is een grote varieteit droge en natte yoghurts. Sommige is zo gedroogd, dat het tot een ijzerhard koekje is geworden, wat buiten heel voedzaam ook erg goed voor het gebid is.

Mongoliërs vertellen dat in vroeger tijden er in de zomer voornamelijk de melkprodukten nauwelijks of geen vlees in de zomer werd gegeten, maar dat is tegenwoordig wel anders: Vlees is heet hele jaar door de belangrijkste ingredient. Alhoewel nog steeds wel elk seizoen zijn favorite vleessoort kent. Paardenvlees, bijvoorbeeld, wordt nog steeds nauwelijks buiten de winter gegeten.

 

Mongoolse Barbeque

Een misschien wat minder interessante ontwikkeling is de Mongoolse Barbeque. Dit is een fenomeen wat recentelijk vanuit de Verenigde Staten naar de lage landen is overgevlogen, en eigenlijk weinig tot niks nog met Mongolië te maken. Behalve misschien het vele vlees dan. Het is een traditie die waarschijnlijk in China gestart is, waar deze vlees intensieve maaltijden naar "het brute volk in het noorden" heeft vernoemd. De Mongoolse barbeque restaurants weerhoudt het er niet van Mongoolse origine te claimen. De grote keten BD's Mongolian Barbeque heeft inmiddels zelfs een vestiging in Mongolie zelf geopend.

 
Publicatie Mongolie in de KIT Landenreeks PDF Print E-mail
Thursday, 20 October 2005

Mongolië bezit een roemruchte geschiedenis, een ongerepte natuur en een jonge democratie. Met meer kranten, politieke partijen en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) per hoofd van de bevolking dan welk ander Aziatisch land ook, heeft het in korte tijd een van de meest vrije samenlevingen in dit werelddeel weten op te bouwen. Deze nieuwe vrijheden staan in schril contrast met het recente verleden van het land, toen de communistische partij vrijwel ieder aspect van het leven domineerde. In Landenreeks Mongolië beschrijft Tjalling Halbertsma in 74 pagina’s de geschiedenis, politiek, samenleving, economie, cultuur, natuur en milieu van Mongolië.
Mongolië is een groot land met een kleine bevolking.
De helft van hen zijn nomaden die op de eindeloze steppes wonen, waar zij zijn overgeleverd aan een van de meest extreme klimaten op aarde. Steeds meer nomaden slaan ondertussen hun ger-tenten op in de hoofdstad Ulaanbaatar. De steppe van Mongolië wordt steeds leger.

Tjalling Halbertsma studeerde rechten en antropologie en woont sinds 1994 in Azië. Sinds 1999 is hij werkzaam als adviseur van de premier en de latere president van Mongolië. Hij is auteur van verschillende boeken over Mongolië en China, waaronder Sprong naar het Westen (2005), Steppeland (2003) en De verloren lotuskruisen (2002). Daarnaast bericht hij regelmatig over China en Mongolië in diverse internationale media.


ISBN 9068324187
2005
Dutch
Paperback 74 pp.
Euro 11.90

 
Prins Claus Fonds voor het eerst actief in Mongolië PDF Print E-mail
Friday, 03 June 2005
De oude en rijke geschiedenis van Mongolië is te zien in het Nationale Museum van Mongoolse Geschiedenis in de hoofdstad. Voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Het Prins Claus Fonds ondersteunt het museum bij het actualiseren van de bezoekersinformatie.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Results 14 - 20 of 20

Mongolia Websites

The Mongol Uls Mongolia Network provides information about different aspects of Mongolia, including culture, religion, language and other traditions. Mongol Uls is the Mongolian word for Mongolia.