Home arrow Nederlands Overzicht
Mongolia Websites
During the Stalinist purges of the 1930's almost every monastery in Mongolia was destroyed. In 1979 an atlas was published in Ulaanbaatar by Mr. Rinchen with an overview of more than 900 religious sites that used to exist in Mongolia. However a lot the information listed seems to be not accurate. A research has been initiated to get a better idea of all the buddhist buildings that once stood in Mongolia.
 
In het Nederlands...
Nederlands Overzicht
Mongolie Nieuws
Achtergrond Informatie
Mongolie Boeken
Mongolia Web
Home
Mongolia Introduction
News Archives
Mongolia Information
Classifieds
Weather in Mongolia
Forum and Bulletin Board
Shop
Search
Contact Us
Links
News Feeds & Blogs
Mongolia Websites
Web Links
IN Mongolia
Cultural Information
Photo Gallery
Sitemap
Shop Mongolia
Login
powered_by.png, 1 kB
Nederlands Overzicht
Alternatieve Elfstedentocht in Mongolie: Marathon schaatsen op het Khuvsgul meer PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Wednesday, 27 December 2006
Footsteps in Asia en de Stichting Weissensee organiseren de eenmalige happening van een Alternatieve Elfstedentocht van Mongolië met maximaal plaats voor 250 deelnemers. In alle opzichten een unieke reis die niet gauw meer voor zal komen.

Khovskol meer februari 2006Zoals u in Marathon Magazine kon lezen is Mongolië en het schaatsen op het Khovskol meer een belevenis zoals u maar één keer in uw leven mee kunt maken. En wel op 17 en 18 maart 2007. 

Denkt u zich eens in: een bezoek aan de koudste hoofdstad ter wereld: Ulaanbaatar. Van daaruit door naar het Khovskol meer, 130 kilometer lang, 1.624 meter boven zee, anderhalve meter spiegelglad ijs. In één van de laatste werkelijk ongerepte landen ter wereld.

schoolkinderenEen groot avontuur staat u te wachten. U gaat 600 jaar terug in de tijd, maar wel met alle comfort die het land te bieden heeft. Het land van Dzjengis Kahn, ingeklemd tussen China en Rusland. Een ruig en soms onherbergzaam land maar met een verbluffende schoonheid. Een wereld die volkomen anders is dan wat wij gewend zijn, en een indruk achterlaat die nooit meer vervaagt.

Mongolië
Is een land dat 35 keer groter is dan Nederland, met maar 2,5 miljoen inwoners. Een volk dat grotendeels bestaat uit nomaden, een trots maar vriendelijk volk. Een volk dat door de eeuwen heen geknecht is door zowel de Chinezen als de Russen, maar sinds 1990 onafhankelijk. Een volk dat tot op de dag van vandaag zijn trots ontleent aan de grote daden van Dzjengis Kahn, die het Mongoolse rijk deed uitstrekken van China tot aan de poorten van Wenen.

Een oneindige wijdsheid en ruimte treft u aan. Van de in de zomer snikhete Gobi woestijn, via de koudste hoofdstad ter wereld naar de steppes van het barre noorden waar de temperaturen in de winter tot -40 komen. Waar, behoudens in de paar grote steden, de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het toerisme is de afgelopen jaren in opkomst, de hotels en restaurants in Ulaanbaatar zijn van westerse klasse en comfort. Hier zal het u aan niets ontbreken. Maar zeker ook niet aan avontuur, we gaan tenslotte ook nog de onherbergzame steppes op!

IJs, onmetelijk veel en dik ijsMongoolse Elfstedentocht
Het Khovskol meer is een niet voor de hand liggende, maar uitgelezen plek om een Alternatieve Elfstedentocht te houden. Het meer ligt zuidelijk ten opzichte van het grootste meer ter wereld, het Russische Baikal meer. De omgeving is bergachtig, de bergen zijn bedekt met larixbomen. Het begint al met vriezen in oktober, en het houdt op in mei. Door de lange vorstperiode ligt er gemiddeld zo’n anderhalve meter (!) ijs. IJs dat ook nog eens spiegelglad is door het voortdurende polijsten van ijs- en sneeuwkristallen die over het ijs geblazen worden.

Schaatsende MongolenWe gaan schaatsen op de baai van Khovskol, een klein dorpje aan de zuidoost kant van het meer. Tijdens ons evenement zal er ook een ijsfestival plaatsvinden. De Mongolen kunnen schaatsen, zij het beperkt. De lokale sporten zijn ijsworstelen, honden-, paarden- en rendierraces. Ook zal de Mongoolse bevolking op ons evenement afkomen met hun handelswaar: prachtige leren-, bont- en traditionele kleding, houtsnijwerk.


Vanwege de verwachte wind zal de tocht niet in één keer verreden worden, maar rijden we in twee dagen van 100 km (tenzij het weer heel goed is). Een kleinere afstand kan natuurlijk ook. Op het ijs zullen drie verzorgingsGers verrijzen. In zo’n Ger slaapt u ook.

 
Sinterklaas op de kameel in Mongolie PDF Print E-mail
Written by Pieterbaas   
Tuesday, 05 December 2006

 

  Dit jaar vond een unieke gebeurtenis plaats in Mongolie. Voor het eerst in zijn lange leven kwam Sinterklaas naar dit Noord-Aziatische land. De goedheiligman  klaagde wel een beetje over de kou en hoe ver het wel niet was, maar zei wel dat hij blij was ook in het verre Mongolie zoveel brave kindertjes te zien. Hij deelde pepernoten uit en aan het eind van het bezoek kregen alle kindertjes een mooi kado, zelf voor de volwassenen had Sint nog wat kadootjes achtergelaten
 
 

Sinterklaas Mongolie 2006

 
De schimmel van de Sint was echter onderweg uitgegleden op de koude bevroren Steppe van Mongolie en uiteindelijk had Piet van een Mongoolse nomadenfamilie een kameel mogen lenen, zodat de Sint alsnog op tijd bij de wachtende kinderen te komen. Helaas moet piet achterblijven bij de Schimmel om hem nu en dan een kopje zoute melkthee te geven  
Sinterklaas bij de Kameel Mongolie 2006  

 

 

 
Nederlander naar aspirant WK dammen in Mongolië PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Saturday, 01 July 2006
Residentie Net meld dat Stefan Stapper door de KNDB is geselecteerd om deel te nemen aan het wereldkampioenschap dammen voor aspiranten. Het kampioenschap vindt plaats in Mongolië, dat onder sovjet invloed in de laatste eeuw een goede naam in dammen heeft opgebouwd. Op zaterdag 1 juli is de opening en eerste ronde en de zaterdag erop wordt het toernooi afgesloten.

Vorig jaar bereikte Stefan een knappe vierde plaats en boekte hij een overwinning op de latere kampioen. Wellicht dat hij deze topprestatie nog kan verbeteren in zijn laatste jaar als aspirant. Alle grote concurrenten van toen zijn er ook nu weer bij, zoals de Russen Ainur Shaybakov en Sergej Fedin en de Wit-Rus Andrej Tolchikov.

 

 
Exploratie- en ontginningsvergunning voor mijnbouw in Mongolie verhoogd PDF Print E-mail
Written by Yura Baljinnyam   
Wednesday, 07 June 2006

Vertaling uit het Mongools (krant “Ardiin Erkh /volksrecht/” van 31.05.2006 Nr. 107 )


De contributie voor exploratie- en ontginningsvergunningen in Mongolie zijn recentelijk verhoogd. De bedragen van de overige vergunningsbijdragen werden ook met 5-6% verhoogd.  Volgens de geologie-en mijningskadasterdienst van het delfstoffen-en aardoliebureau van Mongolië worden er volgende diensten verricht.

Nog maar kort geleden werd er een nieuwe wet ingesteld op defstoffen, die veel onrust veroorzaakte in de internationale mijnwereld. De verhoging van de vergunningsbijdragen wordt een nieuwe slag voor deze mensen. Kort geleden hoefde een geinteresserende voor het ter behandeling voorleggen van een delstoffenexploratievergunning 50 duizend tugrug (ongeveer US$ 42,-) betalen. Nu moet een buitenlands individu voor dit soort diensten een duizend US$ en een mongoolse individu 250 duizend tugrug (ongeveer US$ 212,-) betalen.
 
Een inversterend buitenlandse bedrijf zal voor de behandeling van zijn verzoekschrift voor een exploratievergunning US$ 400,- betalen. Dit gebeurt uitsluitend in het geval, als de buitenlandse bedrijfspartner meer dan 25% van de inverteringsgrootte in het gezamelijke bedrijfsfonds heft geïnvesteerd.
 
Read more...
 
Programma Bezoek Prins en Prinses aan Mongolie PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Thursday, 25 May 2006

Bron: koninklijk huis


Zoals gemeld op 11 april jl. wonen Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima maandag 12 en dinsdag 13 juni namens Hare Majesteit de Koningin in Bangkok de viering bij van het 60-jarig ambtsjubileum van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand.

Aansluitend, van woensdag 14 tot en met zondag 18 juni, brengt het Prinselijk paar een officieel bezoek aan Mongolië, dat dit jaar zijn 800-jarig bestaan viert.

De Prins en Prinses zijn in Bangkok aanwezig bij de officiële feestelijkheden die de Thaise regering ter gelegenheid van het ambtsjubileum van de Koning organiseert. De viering, op verschillende locaties in de Thaise hoofdstad, wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van een groot aantal buitenlandse vorstenhuizen en regeringen.

Het Prinselijk paar bezoekt Mongolië op uitnodiging van de Mongoolse regering, ter gelegenheid van 800-jarig bestaan van de Mongoolse staat.

Programma van het bezoek aan Mongolië:

Woensdag 14 juni
18.00   Aankomst van de Prins en Prinses op Chinggis Khaan International Airport in Ulaanbaatar.

Donderdag 15 juni
09.15   Bezoek aan de burgemeester van Ulaanbaatar.
10.00   Bezoek aan het parlement.
13.15   Bezoek aan Xacbank, actief op het gebied van microkrediet.
15.30   Bezoek aan Museum of National History.
16.30   Gesprek met Mongoolse studenten.

Vrijdag 16 juni
09.00   Bezoek aan het Gandaan Klooster.
11.00   Bijwonen van mini-Nadaam.
16.00   Bezoek aan Hustai Nationaal Park, met overnachting in ger-kamp.

Zaterdag 17 juni
08.30   Paardrijrit in de omgeving van het ger-kamp.
12.15   Bezoek aan traditionele ger-gemeenschap in de Hustai Park Buffer Zone.
16.20   Ontmoeting met Nederlandse Gemeenschap en Mongoolse oud-studenten in Nederland.
19.00   Officieel diner, aangeboden door de President van Mongolië, N. Enkhbayar.

Zondag 18 juni
10.30   Vertrek van de Prins en Prinses naar Nederland.
 
Majestueus Mongolië - Reizen in een betoverend land PDF Print E-mail
Written by Yura Baljinnyam   
Friday, 19 May 2006
Een impressie van een insider: Yura Baljinnyam vertelt over zijn moederland Mongolie.

Waarom reizen mensen? Wat zoeken ze duizenden kilometers ver van hun geboorteland? Is er die wens andere mensen en culturen te leren kennen? Nieuwe horizons te ontdekken? In Mongolië kunt u dat allemaal en wordt reizen tot haar essentie teruggebracht.

Reizen in Mongolië betekent immers avontuurlijk reizen. Je reist in een land met indrukwekkende landschappen: groene heuvels, immense steppen, kristalheldere meren, uitgestrekte woestijnen en altijd die strakke, eindeloze, blauwe hemel. Mongolië is waarlijk een van de meest onbekende en betoverende landen van de wereld. Mongolië is het ideale reisland voor wandelaars, natuurliefhebbers, vissers en bergbeklimmers, Maar ook voor hen met belangstelling voor geschiedenis en vooral ook archeologie.

Op tal van plaatsen in Mongolië begeeft u zich meerdere eeuwen terug in de tijd. Het reizen door het land wordt met talrijke unieke en onvergelijkelijke ervaringen en indrukken beloont. Een reis die men niet licht zal vergeten naar een land waar u uw hart aan zult verpanden!

De toeristische potentie van dit enorm grote, vrijwel volledig ongerepte, land is uniek. Naast de ervaring van onaangeraakte natuur met al haar schoonheid en onmetelijke verten ontmoet u eenvoudige Mongoolse mensen met gevoel voor het dagelijkse leven en de grote geschiedenis van dit volk. Oude tradities van duizenden jaren worden hier in ere gehouden. De voor de meeste Europeanen onvoorstelbare grootte van het land met zijn extreem lage inwonersaantal, het weer, de natuurlijke omstandigheden en gebrek aan infrastructuur vereisen een goede planning en voorbereiding van de reis. Een reis die gewoonweg niet zonder gids kan. Een Mongoolse gids met kennis van de zeden en gewoonten van het land, die de mooiste plekken kent, maar ook perfect Nederlands spreekt.

Mongolië is het ideale reisland voor wandelaars, natuurliefhebbers, vissers en bergbeklimmers, Maar ook voor hen met belangstelling voor geschiedenis en vooral ook archeologie. Op tal van plaatsen in Mongolië begeeft u zich meerdere eeuwen terug in de tijd. Het reizen door het land wordt met talrijke unieke en onvergelijkelijke ervaringen en indrukken beloont. Een reis die men niet licht zal vergeten naar een land waar u uw hart aan zult verpanden!

Reeds enkele kilometers achter de stadsgrens van de hoofdstad Ulaanbaatar zal de reiziger van de Europese civilisatie afscheid nemen en zich moeten instellen op ieder denkbare “verrassing” . Alleen wie de kleinere en niet zelden ook grotere problemen van het Mongoolse dagelijks leven rustig en kalm accepteert, zal dit land ondergaan, zoals het werkelijk is. Bij de landtours zijn de autowegen, meestal eenvoudige natuurpisten, komt u tijdens soms urenlang durende ritten vaak geen ander voertuig of mens tegen. Hier geen massatoerisme en platgetreden paden, maar rust en uitgestrekt natuurschoon.

Een bezoek aan een eenzaam in de steppe staande jurte (ger) geeft een blijvende indruk van de Mongoolse gastvrjheid. Iedere reiziger krijgt daar de mogelijkheid te rusten. Mongoolse melkthee, airag (kumis), melkproducten enz. worden aangeboden. Voor vele Mongolen, die met hun veekudden eenzaam op de afgelegen verre steppen leven, zijn zulke bezoeken sinds eeuwen bijna de enige afwisseling in een monotoon bestaan. Ook vandaagde dag, in een tijd van globalisering en internet, hoopt men van de gast belangwekkend nieuws en informatie uit de ‘verre wereld’ te weten komen.

Mongolië is één van de laatst overgebleven landen ter wereld waar de natuur echt ongerept is. Gieren, marmotten en wolven leven hier nog ongestoord in het wild. Hier en daar hebben nomadenfamilies met hun vee een kamp opgeslagen. U zult zeker de gelegenheid krijgen kennis te maken met deze nomaden en hun leefomgeving. De Groene Route voert u langs adembenemende berglandschappen, rivieren, meren en over de enorme steppen en graslanden van Noordwest Mongolië. U moet zich voorbereiden op een ruwe tocht, grotendeels over karrensporen. U riest in onzenoersterke Russische 4-wheeldrive minibusjes of jeeps. Onderweg worden er natuurlijk regelmatig fotostops gemaakt. In verband met bijvoorbeeld de weeromstandigheden moeten de chauffeurs soms afwijken van de geplande route.

Onvergelijkbaar is de Mongoolse natuur. Ze toont haar majestueuze pracht in ongekende, niet vermoedde verschijningsvormen. Een reis door Mongolië is een belevenis voor het leven.

Kom en beleef majestueus Mongolië!

Geschreven door: Yura Baljinnyam
This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 
Mongolie in Beeld voor Beeld festival in Juni PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Sunday, 30 April 2006
Donderdag 8 juni:Beeld voor Beeld festival/Mongolië
Nederlandse première: Kiran over Mongolia

De jonge Kazak Kuma keert terug naar het afgelegen berggebied van zijn voorvaders en treedt in de voetsporen van zijn grootvader die vroeger een adelaarstrainer was. In extreem westelijk Mongolië vervult hij zijn droom om zijn eigen adelaar te vangen en te trainen. Onder toezicht van de locale adelaarstrainer Khairatkhan leert Kuma niet alleen hoe adelaars te trainen, maar leert hij ook over zijn eigen mensen en cultuur. De Kazakken van Mongolië hebben 70 jaar geïsoleerd van de westerse beschaving geleefd, achter het ijzeren gordijn van het Russische communisme. Ironisch genoeg zijn deze Kazakken er beter in geslaagd om hun cultuur te bewaren dan de Kazakken in Kazachstan, die grotendeels "gerussificeerd" zijn. Het doel van deze film is om de Kazakse cultuur van Mongolië vast te leggen nu de grenzen van het land geopend zijn voor de wereld na de val van het communisme.

Joseph Spaid (USA) / Mongolië / 2005 / 86 minuten / Engels ondertiteld

20.30 uur Tropentheater Kleine Zaal € 7,-; CJP, 65+, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas € 5,-
 
Prins Willem Alexander en Prinses Máxima bezoeken Mongolië in Juni 2006 PDF Print E-mail
Written by Ulaanbaatar correspondent   
Wednesday, 12 April 2006

Het koninklijk huis bericht:

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima wonen in juni namens Hare Majesteit de Koningin de viering bij van het 60-jarig ambtsjubileum van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Aansluitend brengen de Prins en Prinses een officieel bezoek aan Mongolië, dat dit jaar zijn 800-jarig bestaan viert.

De Prins en Prinses zijn maandag 12 en dinsdag 13 juni in Bangkok aanwezig bij de officiële feestelijkheden die de Thaise regering ter gelegenheid van het ambtsjubileum van de Koning organiseert. De viering, op verschillende locaties in de Thaise hoofdstad,  wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van een groot aantal buitenlandse vorstenhuizen en regeringen. In januari 2004 vergezelde de Prins van Oranje de Koningin tijdens haar staatsbezoek aan Thailand.

Het prinselijk paar bezoekt van woensdag 14 tot en met zondag 18 juni Mongolië, op uitnodiging van de Mongoolse regering, in het kader van het 800-jarig bestaan van de Mongoolse staat. In 1206 werden de verschillende Mongoolse stammen voor het eerst verenigd. Het meeste contact tussen Nederland en Mongolië vindt plaats in het kader van ontwikkelingssamenwerking, met name gericht op het milieu. Nederland ondersteunt onder meer het behoud van het Hustai Nuruu-steppegebied en de herintroductie van het Przewalski-paard.

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Results 1 - 18 of 19
© 2007 Mongolia Web News
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.