Home arrow Nieuws Nederlands arrow Naar Mongolie op plantaardige olie
Mongolia Websites
A web-log or blog that is focused on anything related to Mongolia, from the first snowflakes to the dissapearing mausoleum. Check it out!
Mongolian Matters - News from Mongolia
powered_by.png, 1 kB
Naar Mongolie op plantaardige olie PDF Print E-mail
Written by UB correspondent   
Sunday, 12 February 2006
Fotograaf Jeroen Nooter en beeldend kunstenaar Sara Nuytemans zijn afgelopen zomer met een oude vrachtwagen naar Mongolië gereden. Deze Hanomag uit 1968 heeft de hele afstand van 11.711 km op 100% plantaardige olie gefunctioneerd. Het werd een drie maanden durende reis door de landen Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan en Mongolië. De truck liep op zonnebloemolie, koolzaadolie en maïsolie, al naar gelang wat plaatselijk voorhanden was.

Het reisdoel Mongolië is niet zomaar gekozen: de winters zijn er door recente klimaatveranderingen extra streng en er is een continu probleem met de energievoorziening. Het idee is om op een duurzame wijze bij te dragen aan de energievoorziening van dit land door ter plekke de teelt van gewassen waaruit energie kan worden gewonnen te stimuleren. In het noorden van Mongolië liggen grote oppervlaktes landbouwgrond braak. In vroeger tijden werden deze door Rusland geëxploiteerd, maar tegenwoordig hebben ze geen landbouwkundige functie meer. Koolzaad en zonnebloemen kunnen er goed worden geteeld. Uit deze gewassen kan dan plaatselijk de olie worden gewonnen voor bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit. De pulp die overblijft is kant-en-klaar, voedselrijk veevoer. Deze reis werd zo een manier om Mongolië positiever op de kaart te zetten zonder een negatieve bijdrage te leveren aan haar klimaatgerelateerde problemen.

Filmhuis Den Haag

Om hun eigen brandstofgebruik te compenseren zaaiden Sara en Jeroen onderweg koolzaadveldjes in. Deze vormen tezamen een symbolisch spoor van gele afdrukken langs de route die ze hebben gevolgd. Op gezette plaatsen op het traject zullen volgend jaar kleine koolzaadveldjes verschijnen, als plantaardige herinnering aan hun reis. Bovendien compenseert dit ook weer hun eigen CO2-uitstoot.

Onderweg filmden ze alles wat raar of normaal was. Wat gewoon is in het ene land is gek in het andere. Is het in Nederland al raar om plantaardige olie in tank van je auto te gieten, je wordt pas echt voor gek verklaard in Kazachstan, waar de olie driemaal zo duur is als diesel. Bovendien begreep men niet dat een (diesel)motor erop zou kunnen rijden.

Jeroen en Sara maakte een videoverslag van hun reis. Op enkele momenten hebben ze onderweg hun truck gebruikt als expositieruimte voor de beelden die ze op dat moment reeds gemaakt hadden. Deze werden aan de plaatselijke bevolking getoond.
Uit de grote hoeveelheid filmmateriaal is een selectie gemaakt. Deze zal in een multiscreen video-installatie te zien zijn in Zaal 5.

De installatie schetst een doorlopend beeld van de reis, met onder andere impressies van plaatselijke ontmoetingen, voorbijtrekkende landschappen, het inzaaien van de koolzaadveldjes en het ‘tanken’ van plantaardige olie.


Vanaf 2 maart t/m 23 maart en de openingstijden zijn alle dagen van 18.30 uur tot 22.00 uur behalve op zondagen. Dan is het vanaf 14.00 uur tot 22.00 uur. De toegang is gratis

 

Filmhuis Den Haag
SPUI 191, 2511 BN, DEN HAAG
070 3656030


Meer informatie: http://www.filmhuisdenhaag.nl/website/zaal5/
< Prev   Next >
(c) IN*Mongolia Consultancy and Web Services