Mongolia Websites
A web-log or blog that is focused on anything related to Mongolia, from the first snowflakes to the dissapearing mausoleum. Check it out!
Mongolian Matters - News from Mongolia
powered_by.png, 1 kB
Mongools eten PDF Print E-mail
Written by UB correspondent   
Thursday, 19 January 2006

De Mongoolse keuken wordt wel omschreven als elementair. Sinds de Mongoolse maatschappij traditioneel uit rondtrekkende veehouders bestaat is er weinig akkerbouw en zodoende worden weinig groenten en andere gewassen gebruikt in de bereiding. Maar als je dan bedenkt wat een buitengewone diversiteit Mongolië heeft aan gerechten met melk- en vleesproducten, wordt het opeens toch interessant!

Een grote verscheidenheid vleessoorten wordt op alle denkbare wijzen bereidt. Er is een grote varieteit droge en natte yoghurts. Sommige is zo gedroogd, dat het tot een ijzerhard koekje is geworden, wat buiten heel voedzaam ook erg goed voor het gebid is.

Mongoliërs vertellen dat in vroeger tijden er in de zomer voornamelijk de melkprodukten nauwelijks of geen vlees in de zomer werd gegeten, maar dat is tegenwoordig wel anders: Vlees is heet hele jaar door de belangrijkste ingredient. Alhoewel nog steeds wel elk seizoen zijn favorite vleessoort kent. Paardenvlees, bijvoorbeeld, wordt nog steeds nauwelijks buiten de winter gegeten.

 

Mongoolse Barbeque

Een misschien wat minder interessante ontwikkeling is de Mongoolse Barbeque. Dit is een fenomeen wat recentelijk vanuit de Verenigde Staten naar de lage landen is overgevlogen, en eigenlijk weinig tot niks nog met Mongolië te maken. Behalve misschien het vele vlees dan. Het is een traditie die waarschijnlijk in China gestart is, waar deze vlees intensieve maaltijden naar "het brute volk in het noorden" heeft vernoemd. De Mongoolse barbeque restaurants weerhoudt het er niet van Mongoolse origine te claimen. De grote keten BD's Mongolian Barbeque heeft inmiddels zelfs een vestiging in Mongolie zelf geopend.

(c) IN*Mongolia Consultancy and Web Services